1/14/2014

Kremowa kolendrowa z grzankami, czyli zupa krem ze świeżej kolendry


Obiecany przepis na zupę krem. Dziś dostałam ochy od mojej ośmioletniej siostry (która, jak to dziecko, w kwestiach jedzenia jest dość wybredna..) nad moją cebulową zupą krem, przy czym, nie ma ona świadomości, że zjadła cebulę... a więc tak! W tych miksowanych zupach można przemycić wszelakie nielubiane warzywa lub tak jak w moim przypadku - resztki ziółek. :) Ta wyszła niezieeeemsko przepyszna, także naprawdę polecam. Jest to też danie z cyklu szybko i tanio, na co dowody poniżej. :)



Składniki na 4 porcje:
  • garść świeżej kolendry - w domu - 0zł
  • 1l bulionu (może być z kostki) - 0,40gr
  • 1 cebula - 0,50gr
  • garść nerkowców - 1,50zł
  • 2 ząbki czosnku - 0,50gr
  • parę łyżek śmietany - 0,50gr
  • odrobina masła - 0,20gr
  • sól i pieprz 
  • chleb tostowy (ok. 2 kromki) - 0,20gr
Ceny orientacyjne, wiadomo, ale koszt całego dania to mniej więcej 4zł. :)


Ugotować bulion, w międzyczasie posiekać kolendrę,
a potem zalać ją gorącym wywarem.
Posiekać cebulę, czosnek, orzechy, 
a następnie podsmażyć na maśle. 
Połączyć wszystko razem, dodać śmietanę i zblendować. 
Całość chwilę pogotować, podczas gdy na patelni
smażymy grzanki - pokrojony w drobne kawałki chleb tostowy. 
Całość doprawić solą i pieprzem, u mnie na wierzch poszła też sól ziołowa.
Et voila! :)


A na ile akcji się załapałam :O

Tani i syty obiad dla dwóch osób! Orzech

5 komentarzy:

  1. Smacznie wygląda!
    Trzymaj się cieplutko!:*

    http://jaczaandjacza.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam wszelkiego rodzaju zupy-kremy. Jeszcze nie mialam okazji spróbować z kolendry! Śliczne zdjęcia, bardzo lubię taką estetyke. Pozdrawiam :-) !

    www.japoneczkagirl.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. dzięki wielkie wszystkim za komentarze :) to b.miłe, że kiedy ktoś zauważa to, co robimy :) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

LinkWithina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...