11/18/2014

Ekspresowa cebulowa zupa - krem z grzankami

Dziś będzie post tak szybki, jak jego bohaterka :) (je się ją równie szybko!)

Niezwykle aromatyczna, z mocno zaakcentowaną cebulą, sprawdzi się podczas jesiennego niechcieja na czasochłonne gotowanie. :)



Składniki: 
  • 5 dorodnych cebulek, w tym towarzystwie może znaleźć się czerwona, doda ostrości
  • 1,5 - 2l bulionu 
  • 2 łyżki mąki 
  • śmietana kwaśna 12 lub 18 % 
  • sól, pieprz do smaku - mogą być ziołowe
  • 3 kromki czerstwego chleba + olej/masło/oliwa do smażenia


Na początek oczywiście kroimy cebule w kosteczkę i staramy się
przy tym nie popłakać :)
Podsmażamy w rondelku na masełku, aż będą mocno zarumienione.
W międzyczasie gotujemy bulion (jeśli ma być ekspresowo, to z kostki!).
Rumianą cebulkę oprószamy mąką, smażymy jeszcze chwilę.
Zalewamy wrzącym bulionem (małą częścią) i gotujemy przez parę minut. 
Następnie miksujemy wszystko (lub zostawiamy trochę cebulki w całości:)) blenderem,
dolewamy do zupy, doprawiamy, dodajemy 2, 3 łyżki śmietany,
w zależności od pożądanego efektu. 
Zupę podajemy z grzankami (pokrojone w kostkę kromki chleba
smażymy na rozgrzanym oleju na złoto, przyprawiamy solą.)
Et voila!:)

PS : wersja francuska zupy (z zapiekaną kromką chleba z serem) jest mega kusząca, ale jakoś nie doczekała się jeszcze wykonania przeze mnie... całe to wkładanie zupy do piekarnika jakoś do mnie nie przemawia, ale kto wie, może się jeszcze skuszę. :)

Szybkie zupy!

3 komentarze:

  1. Lenistwo i brak czasu ostatnio nade mną zwyciężają - chyba niebawem wypróbuję, bo wygląda taaak zachęcająco :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I jest taka dobra! No i prawie zawsze wszystkie składniki są pod ręką :)

      Usuń

LinkWithina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...