11/23/2015

Makaron penne z fetą, pomidorkami i kiełkami w 10 minut

A tak serio to jest bardzo szybkie danie, do którego możesz włożyć wszystko, co lubisz (oczywiście, w rozsądnych kombinacjach... :) 
Ja postawiłam na dość standardowe połączenie, co zaowocowało pysznym i - jak na danie z makaronem - lekkim obiadem. Sos gotowy, ale w innym wydaniu :)
Składniki: 
  • 300 g makaronu penne (lub inny dobrze łapiący sos)
  • słodkie pomidorki koktajlowe 
  • ser feta (+ kilka kawałeczków camemberta)
  • kiełki np. rzodkiewki
  • sos do sałatki po grecku (ew. włosku)
  • 1 łyżka oliwy
  • 2, 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżka wody

Najpierw nastawiamy wodę na makaron, gdy zawrze, wrzucamy i gotujemy al dente.
W międzyczasie myjemy pomidorki koktajlowe (ja lubię te z lidla, muszą być słodkie!),
kroimy sery i przygotowujemy sos. 
Sos to bułka z masłem, właściwie chodzi tylko o to,
by wymieszać go z oliwą, majonezem i wodą. 
Gdyby wyszedł zbyt gęsty albo gdyby wyszło go zbyt mało,
można dodać odrobinę więcej wody lub majonezu.
Ugotowany makaron mieszamy z sosem i dorzucamy wszystkie składniki
w ilości dopasowanej do indywidualnych potrzeb. I już :)

Może nie jest to najzdrowsze danie ze względu na zawartość gotowego sosu, 
ale zdecydowanie sprawdza się gdy mamy mało czasu lub siły na gotowanie 
albo gdy gotujemy tylko dla siebie. 

1 komentarz:

LinkWithina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...