11/23/2015

Makaron penne z fetą, pomidorkami i kiełkami w 10 minut

A tak serio to jest bardzo szybkie danie, do którego możesz włożyć wszystko, co lubisz (oczywiście, w rozsądnych kombinacjach... :) 
Ja postawiłam na dość standardowe połączenie, co zaowocowało pysznym i - jak na danie z makaronem - lekkim obiadem. Sos gotowy, ale w innym wydaniu :)
Składniki: 
  • 300 g makaronu penne (lub inny dobrze łapiący sos)
  • słodkie pomidorki koktajlowe 
  • ser feta (+ kilka kawałeczków camemberta)
  • kiełki np. rzodkiewki
  • sos do sałatki po grecku (ew. włosku)
  • 1 łyżka oliwy
  • 2, 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżka wody

Najpierw nastawiamy wodę na makaron, gdy zawrze, wrzucamy i gotujemy al dente.
W międzyczasie myjemy pomidorki koktajlowe (ja lubię te z lidla, muszą być słodkie!),
kroimy sery i przygotowujemy sos. 
Sos to bułka z masłem, właściwie chodzi tylko o to,
by wymieszać go z oliwą, majonezem i wodą. 
Gdyby wyszedł zbyt gęsty albo gdyby wyszło go zbyt mało,
można dodać odrobinę więcej wody lub majonezu.
Ugotowany makaron mieszamy z sosem i dorzucamy wszystkie składniki
w ilości dopasowanej do indywidualnych potrzeb. I już :)

Może nie jest to najzdrowsze danie ze względu na zawartość gotowego sosu, 
ale zdecydowanie sprawdza się gdy mamy mało czasu lub siły na gotowanie 
albo gdy gotujemy tylko dla siebie. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...