1/24/2015

Domowe frytki

Z cyklu: taki banał, że weź :D ale jednak w necie jest mnóstwo przepisów na domowe frytki, więc wychodzi na to, że jednak są osoby, które mają w kwestii przepisu wątpliwości.

U nas ostatnio królowały domowe frytki przez parę dni... właściwie teraz na samą myśl pociekła nam ślinka i biegniemy robić!

A oto przepis:

Skrobiemy dowolną ilość ziemniaczków
(według głodu!), dla naszej dwójki 12-15 średniej wielkości wystarcza
na objedzenie się :)
Kroimy w podobnej wielkości słupki, ja lubię też talarki, 
jeśli ziemniaczki są malutkie. 

Smażymy na rozgrzanym oleju (na woku lub innej głębokiej, ew. rondelek)
na średnim ogniu. Spieką się wtedy szybciej i będą chrupiące.
Wykładamy do miseczki wyłożonej papierowym ręcznikiem - 
dzięki temu nie są takie tłuste. 

Na koniec solimy - my lubimy sól ziołową - 
kręcimy prymitywną wersję sosu 1000 wysp
(majonez + keczup + odrobina chilli, sól, pieprz)
i opychamy się! :v 


2 komentarze:

LinkWithina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...