11/28/2014

Konfitura brzoskwiniowa / dżem z brzoskwiń

Ciąg dalszy przetworów. Te się nie uchowały i już ruszone :) konfitura wyszła pyszna - taka wręcz karmelowa, ma mocniejszy smak niż surowe brzoskwinie. Gotowałam ją do ściemnienia, możecie gotować krócej to będzie jaśniejsza i delikatniejsza. 
Mała ilość cukru, a i tak jest bardzo słodka, więc polecam smakować i ewentualnie dokładać.
Myślę, że ta konfitura idealnie sprawdzi się do ciasta z kruszonką - na pewno będę testować :)


Składniki (na ok. 4 średniej wielkości słoiczki):
  • 2 kg brzoskwiń
  • 300g cukru
  • sok i miąższ z 1 cytryny

Najpierw myjemy brzoskwinie, wyjmujemy 
pestki i kroimy na mniejsze części.
Wrzucamy do garnka na mały gaz, dodajemy sok i 
miąższ z cytryny, rozgniatamy widelcem.
Gotujemy aż zgęstnieje, jakieś 1-1,5h,
często mieszamy i sprawdzamy, 
bo dżem lubi się przypalić :)
Na koniec dodajemy cukier. 
Mieszamy aż będzie odpowiednio gęsty.
Napełniamy konfiturą wysterylizowane słoiki,
zakręcamy i odwracamy do góry dnem. 



Zajadamy do przepysznych mężowych naleśników <3 



Przetwory na widelcu

2 komentarze:

  1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pysznościowy.. :-) śniadanko jadłam z przyjemnością, dzięki artystko kulinarna i nie tylko ;-) :-*

      Usuń

LinkWithina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...