3/25/2015

Bajecznie prosta szarlotka sypana

Kolejna słodkość na szybko to przepis dla tych, którzy określają siebie jako "beztalencia kulinarne". To ciasto po prostu nie ma prawa się nie udać. A jeśli faktycznie Ci się nie uda, to już nie ma dla Ciebie nadziei :D
Zostało mi kilka jabłuszek, które zaczęły się delikatnie marszczyć. Pomyślałam więc, że to idealny powód, by upiec szarlotkę... w internetach natknęłam się ostatnio na termin "szarlotka sypana". Zobaczyłam o co chodzi i tak bardzo nie dowierzałam, że postanowiłam spróbować od razu.

Udało się w 100%.
Składniki wg przepisu z bloga Moje wypieki: 
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru (lub mniej, jeśli jabłka są słodkie)
  • 1 szklanka kaszy manny 
  • 1,5 czubatej łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 kg jabłek - najlepiej kwaśnych
  • odrobina cynamonu
  • 3/4 kostki masła



Na początek zjedzcie żabę :D, czyli 
zróbcie to, co zajmie Wam najwięcej czasu:
obieranie jabłek i ścieranie ich na tarce na dużych oczkach.
Potem wsypcie do miski mąkę, kaszę, cukier i proszek do pieczenia.
Wymieszajcie. 

Dno tortownicy (23cm) wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy masłem.
Następnie nabieramy szklankę suchych składników i sypiemy na dno. 
Potem nakładamy część jabłek, oprószamy cynamonem. 
Potem kolejno znowu szklankę suchych pokrywamy 
równomiernie jabłkami i cynamonem. 
Na koniec ostatnia warstwa suchych składników.
Ja ją odrobinę zmieszałam z zimnym masłem, 
by wytworzyć kruszonkę, ale nie jest to konieczne.
Dodajemy nasz klej - na tarce o dużych oczkach 
ścieramy zimne masło. 
Musi pokryć całe ciasto, tak jak na zdjęciu niżej: 


I... tyle! :) 
Pieczemy ok. 60 minut w 180 stopniach. 
Podobno ciastu zdarzać się puszczać soki, więc warto 
podłożyć coś pod blaszkę np. poziom niżej. 


Ciasto oprószamy cukrem pudrem. 
Jest przepyszne, obiecuję. 
I cudownie smakuje z lodami waniliowymi. 

1 komentarz:

LinkWithina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...